Voiko nainen olla menestyvä yrittäjä?

28.09.2022

Olipa tyhmä kysymys otsikossa! Tietysti voi, mutta en nyt näin lyhyeen lopeta tätä blogikirjoitusta. Edelleen vuonna 2022 törmää kummallisiin asenteisiin naisten yrittäjyydestä ja ylipäänsä työnteosta. Kuvitellaan että naiset vain harrastelee ja jossain on mies joka maksaa naisen elämisen. Onneksi näin ei kuitenkaan ole. Toinen millä naisia pyritään vähättelemään on, että naisten tekemiset olisivat jotenkin vähäpätöisempiä. Minullekin joku mukahauska mies ehdotti että minun kannattaisi hieroa alusvaatteissa, niin saisin lisää asiakaita. En tarvitse lisää asiakkaita, niitä on ihan riittävästi vaatteet päälläkin, nämä minun asiakkaani tulevat ammattitaidon ja hyvien keskustelujen takia, eivätkä siksi että näkisivät paljasta pintaa. Vielä törkeämpi oli mies joka kysyi, että "miten sulla Kati on asiakkaita, kun Hyvinkäällä on niin paljon thaihierojia". Vastasin ettemme kilpaile samoista asiakkaista ja minun asiakkaistani kaksi kolmannesta on naisia. On erittäin törkeää epäillä, ettei nainen voi menestyä kuin miellyttämällä miehiä. Toisaalta naisia jotka tekevät miesten miellyttämisestä ammatin (seksityöläiset, Onlyfans jne) pidetään jotenkin huonompina ihmisinä kuin muut. Miksi ihmeessä? Naisethan myyvät palveluita joille on kysyntää ja aina löytyy mies joka siitä maksaa. Useat elättävät itsensä oikein hyvinkin seksityöllä ja Onlyfansilla. Miksi nainen olisi huono ja mies hyvä, myyjä olisi syntinen ja ostaja itse pyhimys? Ja ennenkuin joku kysyy, niin minä en myy seksiä eikä minulla ole Onlyfansia. Psyykkeeni ei kestäisi sitä. Eipä minun psyyke kestäisi kirjanpitoa, eikä avokonttoria eikä ikävää pomoa. Mutten todellakaan tuomitse ihmisiä jotka tuolla tavoin elantonsa hankkivat.

Takaisin asiaan. Maailma on täynnä menestyviä yrittäjänaisia. Toisille riittää, että elättää itsensä ja perheensä ja saa elää vapaana. Toiset ovat rakentaneet itselleen isomman yrityksen joka tuo enemmän taloudellista menestystä. Arvostan molempia menestyjiä yhtä paljon, jos yrittäjä on onnellinen ja tyytyväinen omaan yrittämiseensä. Vaikka yrityksen on tarkoitus tuottaa omistajalleen voittoa, niin jokainen voi itse kuitenkin päättää minkä verran rahaa on tarpeeksi ja kuinka paljon sen eteen haluaa tehdä töitä. Nämä kulkevat käsi kädessä, ensin tehdään töitä ja sitten saadaan tulosta. Usein onneksi on niin, että kun alussa tekee paljon töitä, niin myöhemmin tulosta tulee pienemmällä panostuksella. Yrittäjänä vain on välillä hankalaa hahmottaa mikä kaikki onkaan työtä. Itse en oikeastaan pidä tätä blogikirjoittelua työnä, mutta sitähän tämä tosiasiallisesti on. Moni tekee kaiken elantonsa kirjoittamalla blogia tai toimimalla Instagramissa tai Tiktokissa tai muissa sosiaalisen median palveluissa. En myöskään pidä työnä sitä, kun vastaan vapaa-aikana asiakkaiden puheluihin tai viesteihin tai teen mainoksia sosiaaliseen mediaan, vaikka ovathan ne työtä. Ehkä se on niin, että kun tekee asioita joista pitää, ne eivät tunnu työltä. Se on sillä tavalla hyvä, kun jokaiselle tulee välillä hetkiä, ettei huvittaisi tehdä töitä, niin sellaista työtä mistä tykkää, jaksaa tehdä silloinkin. Ja seuraavana päivänä voi taas rakastaa työtään ja yrittämistä. Ja ihan oikeasti, jos tuntuu että työ on ihan paskaa, niin vaihda töitä. Elämä on liian lyhyt tuhlattavaksi asioihin joista ei pidä. Sama koskee puolisoa, jos toisen naama vituttaa enemmän kuin ilostuttaa, niin kannattaa muuttaa jotain. Joko itseään tai puolisoaan. Tarkoitan että vaihda puoliso toiseen henkilöön tai ole kokonaan ilman, toisen muuttaminen ei onnistu, vain itseään voi muuttaa.

Usko itseesi ja tee elämästäsi sellaista kuin itse haluat. Kukaan muu ei voi tietää mikä on hyväksi sinulle, kukaa muu ei tiedä mikä tekee juuri sinut onnelliseksi. Maailmasta löytyy ankeuttajia jotka ovat valmiita ampumaan alas kaikki ideasi. Älä kuuntele heitä. Kuuntele heitä jotka haluavat nähdä sinun onnistuvan. Sinä et tarvitse avuksesi miestä selvitäksesi yrittämisestä tai elämästä. Sinä tarvitset avuksesi ihmisiä jotka osaavat auttaa sinua sukupuolesta riippumatta.