Unen ja levon tärkeys

25.10.2022

Ihminen tarvitsee unta 7-8 tuntia vuorokaudessa. Sellaista unta missä virkistyy ja rentoutuu, unta missä elimistö ja aivot palautuvat päivän rasituksista ja valmistautuvat uuteen päivään. Ihmisellä on autonominen hermosto, joka jakautuu päivä- ja yöhermostoon eli taistele tai pakene tilaa ja lepotilaan eli sympaattiseen- ja parasympaattiseenhermostoon. Päivällä kun ollaan menossa pumppaa elimistö enemmän verta lihaksiin ja on valmiina toimintaa. Sympaattisen hermoston aktivoituessa verenpaine, syke ja hengitystiheys nousevat, jolloin energiantuotanto tehostuu ja suorituskyky paranee. Tämä tapahtumasarja on elimistön stressireaktio, eikä se ole mitenkään vaarallista, vaan pikemminkin kaiken toiminnan edellytys. Yöllä verenkierto keskittyy ruuansulatukseen ja lymfakierto puhdistaa elimistöstä kuona-aineita, myös aivoista. Parasympaattinen hermosto rauhoittaa elimistön toimintoja ja palauttaa sen toiminnan jälkeen tasapainotilaan. Parasympaattisen aktiivisuuden lisääntyminen alentaa sydämen sykettä, rauhoittaa hengitystä ja lisää sykevaihtelua. Normaalisti parasympaattinen hermosto aktivoituu levossa, mutta aina näin ei käy. Pitkittyneessä stressissä hermosto jää taistele-tai-pakene moodiin, jolloin yöuni ei olekaan palauttavaa vaan elimistö käy unenkin aikana ylikierroksilla.

Unen lisäksi tärkeää hyvinvoinnille on myös vapaa-aika, jolloin voi tehdä asioita joista tykkää ja jotka saavat nauramaan ja rentoutumaan. Elämän ei pidä olla pelkkää vakavaa puurtamista. Kehon varoitukset kannattaa ottaa vakavasti, eikä kuvitella olevansa voittamaton joka jaksaa loputtomasti. Jos pienestä vinkistä ei ymmärrä vähän rauhoittaa tahtia, niin elimistö valitettavasti jossain vaiheessa antaa isomman vinkin. Burnoutista toipuminen vie pitkään, niin kannattaa mieluumin levätä kun väsyttää. Ei ne työt mihinkään karkaa. Jos tuntuu että olet korvaamaton, niin tee vesilasitesti, täytä lasi vedellä, laita sormi veteen, jos veteen jää kuoppa, kun otat sormesi pois lasista olet korvaamaton. Joskus on ihan hyväkin ylittää rajoja ja rasittaa itseään vähän liikaa, kunhan sen jälkeen muistaa levätä, eikä yli oman jaksamisen tee päivästä toiseen.

Tämä elämä on meitä jokaista itseään varten, tee siitä sellaista mistä nautit. Jos tuntuu että on pakko painaa pitkää päivää eikä ole mitenkään mahdollista hengähtää välillä, niin mieti mistä se johtuu. Jos nautit siitä niin kaikki on hyvin, jos et nauti vaan elämä on ilotonta harmaata mössöä, niin muuta jotain elämässäsi. Saadakseen jotain lisää on luovuttava jostain. Elämä on valintoja täynnä. Kukaan muu ei voi tehdä elämästäsi sinun näköistä, kuin sinä itse. Kukaan muu ei varaa puolestasi tarpeeksi aikaa unelle ja levolle, kuin sinä itse. Laita oa hyvinvointisi ykköseksi ja aloita kunnollisista yöunista

Nuku hyvin ja kauniita unia