Unelmista tavoitteita

04.09.2022

Ihan ensimmäisenä, kun haluaa muutosta, niin tärkeintä on tietää mitä oikeasti haluaa. Eli täytyy löytää tavoite. Joskus on olo, että haluaisi muuttaa jotain elämässään, muttei oikein tiedä mitä. Silloin kannattaa pysähtyä hetkeksi miettimään, mikä on se juttu joka tekisi omasta elämästä parempaa. Mikä on sinun suurin salainen unelmasi? Niitähän voi olla useita, mutta mikä olisi se yksi asia minkä haluat saavuttaa. Jos sen löytäminen on vaikeaa, kannattaa kokeilla esimerkiksi aarrekarttaa tai perinteistä hyvät ja huonot puolet elämässäni -listaa. Näistä kerron enemmän tavoitteet todeksi kurssilla.


Haluatko enemmän rahaa, enemmän vapaa-aikaa, enemmän lapsia, matkustaa maailman ympäri, naimisiin, laihduttaa, omakotitalon, puolison, ystäviä, vaikutusvaltaa, julkisuutta, juosta maratonin, voittaa kauneuskilpailun, tulla pääministeriksi, vaihtaa ammattia, kirjoitaa kirjan, tehdä verkkokursseja, ryhtyä vaikuttajaksi, muuttaa maalle, aloittaa joogan tai ryhtyä yrittäjäksi unelmiesi ammatissa.


Kun olet löytänyt unelmasi, on aika miettiä mitä kaikkea sen saavuttaminen vaatii. Tavoitteiden saattaminen todeksi vaatii aikaa ja tekoja, joskus jostain luopumista jostain vanhasta . Tavoitteita asettaessa täytyy miettiä tarkasti onko vaadittavat uhraukset sellaisia mihin on valmis. Jos tavoitteita haluaa nopeasti, on ehkä hetkeksi luovuttava jostain muusta itselle tärkeästä. Oli se sitten sosiaaliset suhteet, suklaa, suuremmat tulot tai jotain muuta. Jos unelmille antaa aikaa, niin niiden saavuttamisen vaikutus muuhun elämään on pienempää, mutta tavoitteen saavuttaminen voi viedä esim 20 vuotta. Kirjoitin itselleni ylös tavoitteita ja unelmia vajaa 20 vuotta sitten kahden pienen lapsen äitinä. Tavoitteita oli julkaista kirja (ja toinenkin ja kolmas), ostaa huvila Välimereltä, hankkia lisää koiria ja neuvoa ihmisiä yrittäjyydessä. Kaikki tavoitteet eivät toteutuneet suunnitellussa viidessä vuodessa, mutta olen julkaissut omakustanne runokirjan ja muutamia novellejani on julkaistu kokoelmakirjoissa. Aion jatkaa kirjoittamista ja saada vielä ainakin toisen kirjan julkaistua muutaman vuoden sisällä. Huvila välimerellä muuttui tänä kesänä rivitaloasunnoksi välimerellä perheen kesken kimpassa ostettuna. Koiria tuli lisää ja kasvatinkin kolme pentuetta kooikerhondjeja. Tällä hetkellä kotona asuu vain yksi bordercollie, mutta kohta ehkä toinenkin. Ihmisten auttaminen yrittäjyyden alkutaipaleella on jalostunut nettikursseiksi. Olen siis saavuttanut kaikki tavoitteeni. En ehkä siinä muodossa kuin unelmoidessani kuvittelin, enkä niin nopeassa aikataulussa, mutta kuitenkin. Olen hieman hämmentynyt, että näin hyvin on käynyt monien mutkien kautta tosin. Uskon että koska minä pystyin tähän, niin tämä on mahdollista kaikille.


Nopeampi eteneminen tavoitteisiin on myös mahdollista. Jos olisin tuolloin lähes kaksikymmentä vuotta sitten tiennyt minkä tiedän nyt, olisi matka ollut ehkä lyhyempi. Toisaalta nyt olen oppinut niin paljon kaikkea, että sitä on ilo jakaa myös muille. Jossain jo aiemmin kerroin, että opiskelen jatkuvasti jotain. Kun kiinnostun jostain aiheesta tai en muuten vain tiedä asiasta mielestäni tarpeeksi, etsin koulutuksen, kurssin, kirjan tai ihmisen jolta pyytää oppia ja neuvoa. Tästä ominaisuudesta oli hyötyä, kun tyttäreni alkoi ratsastamaan tavoitteellisesti. Jostain syystä valmennus keskittyi pääsääntöisesti ratsastuksen opettamiseen eikä niinkään tavoitteiden asettamiseen pitkällä tähtäimellä. Etsin tietoa muiden lajien valmennuksesta, tavoitteiden asettamisesta ja saavuttamisesta jne. Tyttö oli tällöin 12 vuotias. Istuimme alas ja teimme rungon mitä hän halusi saavuttaa. Päätavoite oli kymmenen vuoden päässä ja sitä ennen useita välitavoitteita. Vuositavoitteet laadittiin sekä taidollisina että tulostavoitteina. Vuosi jaettiin harjoittelukausiin (6 vk) ja harjoittelukaudet viikkoihin. Joka viikolle oli teema, joskus sama teema jatkui useamman viikon. Kysyimme valmentajilta tietenkin apua ja neuvoa suunnitteluun, tosin olen nuorena itsekin ratsastanut niin en ihan ummikko ollut. Vaikka homma oli hieman työläs, oli lopputulos se että tyttö saavutti kaikki tavoitteet etuajassa. Tokihan tavoitteiden saavuttaminen vaatii että suunnitelmaa myös noudatetaan. Mutta samaa kaavaa voi käyttää kaikkiin tavoitteisiin


Ensin mietitään mitä halutaan saavuttaa, sitten mietitään mitä se vaatii. Asetetaan välitavoitteet matkalle, sekä tulostavoitteet että taidolliset tai tiedolliset tavoitteet, eli mitä minun pitää osata tai oppia päästäkseni eteenpäin kohti tavoitteita. Ja sitten rakentamaan askeleet jokaiselle välitavoitteelle. Joskus käy niin että tavoitteet ja unelmat muuttuvat matkalla ja se on aivan okei. Silloin pitää ottaa suunnitelma tarkasteluun ja tehdä tarvittavat korjaukset tai heittää vanha suunnitelma roskiin ja tehdä uusi uudelle unelmalle. Tai olla ilman tavoitteita, jos elämä tuntuu hyvältä niin.


Ja totuuden nimissä, kannattaa muistaa että mikään matka ei ole suora ja pelkästään nousujohteinen. Matkaan mahtuu mutkia sekä nousuja ja laskuja. Pääasia on nauttia matkasta. Joskus, oikeastaan aika usein, päätyy jonnekin muualle kuin mihin kuvitteli olevansa matkalla. Sitä kutsutaan elämäksi.


Yrittäjäksi kurssilla teemme askelmerkit yrityksen perustamiseen. Ideasta toteutukseen. Selvennät itsellesi mitä haluat tehdä, paljon tienata, miten hinnoittelet ja mistä löydät juuri sinun asiakkaasi. Lisäksi kurssilla opit mitä tietoja ja taitoja yrittäminen vaatii oman ammattitaitosi lisäksi.


Lähde mukaan kohti unelmaasi, Yrittäjäksi


Ilmoittautuminen on nyt auki ja kurssi aukeaa keskiviikkona 21.9.2022 klo 18.00

ilmoittaudu tästä mukaan