Onnellisuus

21.11.2022

Jos haluaa olla onnellinen niin mitä siihen tarvitaan? Rahaa? Rakkautta? Valtaa? Kuuluisuutta? Parisuhde? Ystäviä? Kivitalo? Auto? Koostuuko onni yksitäisistä asioista vai kokonaisuuksien summasta. Onko onni sitä ettei koko ajan vituta?

Mieestäni onni on asenne tai kuten Olavi Uusivirta laulaa, On niin helppo olla onnellinen kun tyytyy siihen mitä saa. Eli kun on tyytyväinen elämäänsä tässä hetkessä löytää onnen. Tietenkin saa tavoitella enemmän jotain, mutta jos ajattelee olevansa onneton koska itseltä puuttuu jotain mitä jollaoin toisella on, ei ikinä voi olla onnellinen. Pitää keskittyä siihen hyvään mitä nyt jo on, eikä olla kateellinen että jollain toisella on jotain muuta. Hedelmällisempää on tavoitella asioita joita haluaa, kuin toivoa että ne hyvät asiat otettaisiin oltain toiselta pois. Onnea on elää hetkessä.

Raha itsessään ei tuo onnea, mutta rahalla saa helpotusta elämään. Jos koko elämänsä laskee euroissa saattaa olla että onni karkaa pois. Jos aina haluaa enemmän euroja ja vertaa omia eurojaan toisten euroihin, joutuu jossain vaiheessa pettymään. Aina jostain ilmestyy arabisheikki tai Elon Musk, jolla on järjettömästi enemmän rahaa.

Rakkautta on monenlaista ja rakkaus on ehkä se mikä on onnen perusta. Klisesiseti pitää sanoa että ensin pitää rakastaa itseään ja elämää. Sitten kaikkia läheisiä ihmisiä, joitain romanttisesti, joitain kaverillisesti ja joitain äidillisesti. Rakkautta kaikki tyynni

Valta ja vaikutusvalta ovat sellaisia mitä en itse halua itselleni. Koska valtaan liittyy aina joku johon sitä valtaa käytetään. En oikein pysty hahmottamaan miten valta toisi onnea. Vallan mukana tulee kuitenkin toivottavasti myös vastuu. Ehk tämä on minun ongelmani ja joku todellakin tuntee itsens onnelliseksi kun saa komennelle muita. Joku toinen taas saattaa tuntea itsensä onnelliseksi ollessaan komennettavana. Itse en pysty samaistumaan kumpaankaan.

Kuuluisuus liittyy vaikutusvaltaan ja huomionhakemiseen. Jokainen meistä haluaa huomiota jonkun verran. Toiset haluavat kuuluisuutta tullakseen huomatuiksi ja toiset ajautuvat sinne huomaamattaan. Kuuluisuudella on aina varjopuolensa enkä oikein jaksa uskoa että kuuluisuuskaan itsessään toisi kenellekään onnea

Hyvä parisuhde lisää onnellisuutta ja huono vähentää sitä. Parisuhde itsessään ei voi olla mikään itseisarvo joka pitää olla voidakseen olla onellinen. Ei omaa onnellisuutta voi ulkoistaa toisen kontolle. Parisuhde kannattaa jos löytää itselleen sopivan kumppanin jonka kanssa elämä on mukavaa ja helppoa, muussa tapauksessa kannattaa olla yksin.

Ystävät ja kaverit, sukulaiset ja tuttavat el ihmisuhteet tuovat onnea, mutta niihin pätee sama kuin parisuhteeseen. Huonoista ihmissuhteista kannattaa hankkittua eroon tai ottaa niihin ainakin hieman etäisyyttä. Hyvät ihmissuhteet tuovat onnea kunha niihinkään ei lataa liian suuria odotuksia. Hetki kerrallaan elämästä nauttien.

Materia on ihan kivaa, mutta ei siitä kannata tehdä elämän tarkoitusta. Luulen että onni koostuu monista pienist asioista, siitä että osaa olla itselleen rehellinen ja miettii mitä juuri itse tarvitsee. Elää omaa elämäänsä niiden ihisten kanssa joiden kanssa on mukavaa ja helppoa olla ja auttaa toisia, nauraa ja menee rohkeasti kohti uusia asioita.

Ja vaikka onne aei voi ostaakaan, niin rahalla voi ostaa koiranpennun ja se lisää onnea huomattavasti. Tai voihan sitä ostaa vaikka kissan, hevosen, auton tai mottoripyörän, ian mitä vaan mikä tekee juuri sinut onnelliseksi. Ja mitä ikinä haluatkaan tee se jo tänään, eläkkeellä tai ensi vuonna voi olla liian myöhäistä