Mitä sinulle kuuluu?

23.02.2023

Mielen hyvinvointi on tärkeä osa-alue kokonaisvaltaisessa hyvinvoinnissa. Vaikka söisi oppikirjan mukaan, liikkuisi ahkerasti ja mittaisi älykellolla tai oura-sormuksella unenlaatua, voi silti voida huonosti. Voi olla ettei jaksa, ahdistaa, ärsyttää, mikään ei tunnu miltään, ei ainakaan riittävältä. Voidaanko silloin sanoa että ihminen voi hyvin? Mielestäni ei voida. Mielen pitäisi olla levollinen ja innostunut, elämän pitää tuntua mehukkaalta ja kiinnostavalta.

Henkiseen hyvinvointiin vaikuttaa sosiaaliset suhteet, työ, harrastukset, talous, terveydentila, uni, ruoka ja liikunta sekä tietenkin mielensairaudet, mutta jätetään ne tässä vähemmlle, koska en ole sen alan ammattilainen. Kaikilla näiden yhdistelmä on erilainen, se minkä toinen kokee kuormittavana on toiselle ihan mitätön pikku juttu. Ihmisen resilienssi eli kyky palautua ikävistä kokemuksista on suuressa osassa henkistä hyvinvointia, mutta onneksi sitä voi harjoitella ja kehittää paremmaksi. Käsittelen kaikkia yllämainittuja osa-alueita erikseen tulevissa blogikirjoituksissa ja mitä voi tehdä parantaakseen mielen hyvinvointia.

Mitä sinulle siis kuuluu? Heräätkö aamulla virkeänä innoissasi päivän puuhista? Jaksatko vaivatta päivän askareet, työt, harrastukset ja kotityöt? Onko illalla sellainen olo, että päivä oli mielenkiintoinen ja antoisa? Eihän elämä ole pelkkiä sateenkaaria ja vaahtokarkkeja koko aikaa, mutta kyllä sen välillä pitäisi olla. Ainakaan sen ei pidä olla koko ajan selviytymistä ja rämpimistä syvissä vesissä. Omaan hyvinvointiin ja jaksamiseen kannattaa panostaa, tehdä elämästään sellaista kuin itse haluaa. Vaikka kaikkea ei pysty muuttamaan hetkessä, niin aina voi muuttaa jotain, pienistä puroista syntyy vuolas joki. Ja kohta huomaatkin että marraskuinen mutainen vantaanjoki onkin muuttunut auringossa kylpeväksi amazoniksi tai jäämereksi jossa valaat laulavat laulujaan.

Kun tuntuu ettei jaksa mitään, kaikki kaatuu päälle ja kiire ahmaisee jaksamisen, niin kannatta muistaa Herra Ylpön sanat:

Hidasta, etenkin silloin kun on kiire