Joustavat suunnitelmat

13.09.2022

Tavoitteet ovat onnistumisen perusta. Ja jonkinlainen suunntelma kohti tavoitetta on hyvä olla. Elämässä harvoin kuitenkaan kaikki menee niin kuin on suunnitellut, joten kannattaa olla joustava eikä pitäytyä tehdyssä suunnitelmassa jääräpäisesti. Katse kannattaa kuitenkin pitää tavoitteessa joka siintää horisontissa, mutta muistaa, että on monia eri tapoja päästä samaan lopputulokseen. Jonkun reitti kulkee läpi harmaan kiven ja toinen kiertää koko kallion, kolmas kiipeää yli ja neljäs rakentaa ilmalaivan ja kiertää maailman matkatessaan kohti unelmaansa. Loppujen lopuksi jokainen on tavoitteessa, eri reittiä, eri aikaan ja erilaisilla kokemuksilla. Kuka voi sanoa mikä oli paras tapa?

Yrittämiseen kuuluu olennaisena epävarmuuden sieto. Kannattaa muistaa mitä entinen presidentti Mauno Koivisto sanoi, "ellemme voi varmuudella tietää kuinka tulee käymään, olettakaamme että kaikki käy hyvin". Vielä tärkeämpää on luottamus itseensä, osaamiseensa ja pärjäämiseensä. Kukaan ei ole parempi sinä ja sinä voit tehdä elämästäsi juuri sellaista kuin haluat. Luo itsellesi omat tavoitteesi joita kohti lähdet kulkemaan. Joku toinen voi kulkea kohti samaa päämäärää eri kautta. Kannattaa uteliaana miettiä voiko toisen tavasta oppia jotain, mutta jos se ei tunnu omalta niin sen voi hylätä. Luota itseesi ja siihen että tiedät ihan itse mikä on parasta sinulle. Tärkeintä on kuitenkin matka eikä päämäärä. Ja teit mitä tahansa, niin aina löytyy joku joka arvostelee. Joku joka tietää mielestään paremmin mitä sinun kuuluu tehdä ja mikä olisi sinulle parasta, mutta muista että sinun elämäsi on sinun. Sinä saat elää sitä ihan miten itse haluat vaikka muut eläisivät toisin. Ja yrittäjänä saat vielä enemmän vapauksia kuin työntekijänä toteuttaa elämääsi.

Sinulla on siis tavoite ja suunnitelma miten olet ajatellut sinne päästä. Jossain vaiheessa eteneminen alkaa tökkiä ja maailma heittää kapuloita rattaisiin. Se on ihan normaalia, koska mikään ei koskaan mene juuri niinkuin on suunniteltu. Silloin kannattaa vaihtaa suunnitelmaa, joko vähän viilata tai vaihtaa suuntaa kokonaan. Vaikka vaihtaisit tavoitetta se ei tee sinusta epäonnistujaa. Tärkeintä on että olet itse onnellinen ja tyytyväinen valintoihisi. Yritän tässä sanoa, ettei kannata asettaa tavoitteita muita ihmisiä varten tai elää sellaista elämää mitä muut elävät tai pitävät hyvänä. Kannattaa pyrkiä kohti tavoitteita jotka tuntuvat itselleen tärkeille ja joiden saavuttamisesta tulee itse onnelliseksi. Elämässä tulee aina vastoinkäymisiä, töihin ei ole aina kiva mennä ja kaikki tuntuu kaatuvan päälle, mutta kun tekee sellaista työtä tai sellaisia asioita joista nauttii, niin vastoinkäymisetkin on helpompi kestää. Jos esimerkiksi töissä on aina kamalaa ja kurkkua kuristaa aamuisin sinne mennessä, niin oikeasti kannattaa vaihtaa työtä. Muutos voi pelottaa, mutta elämä on jatkuvaa muutosta. Eilistä ei saa takaisin eikä sitä voi muuttaa, niin kannattaa keskittyä nykyhetkeen ja huomiseen. Pelon sijaan huomiseen kannattaa suhtautua uteliaisuudella ja avoimin mielin.

Yritän itse löytää kaikesta hyvää, ja kohtaamaan jokaisen ihmisen ilman ennakkoasenteita. Olen joutunut tietoisesti muokkaamaan ajatteluani, mutta se on kannattanut. Tottakai ärsyynnyn useastakin asiasta ja äkkipikaisena ihmisenä tunteet pomppaavat nollasta sataan sekunnissa. Onneksi ne myös laantuvat pian enkä jää niihin juurikaan vellomaan. Jätän ikävät tuntemukset taakseni ja keskityn positiivisiin, koska se on paljon rakentavampaa. Keskityn asioihin joita voin muuttaa ja annan sellaisten asioiden olla joille en voi tehdä mitään. Tämä pätee myös tavoitteisiin ja suunitelmiin, jos suunnitelmaa ei voi toteuttaa itsestä riippumattomista syistä, niin sitä voi muuttaa sen sijaan että käyttää energiaansa voivotteluun ja itsesäälissä rypemiseen.

Kannattaa mennä joustavasti kohti tavoitteita, koska matkasta nauttiminen on tärkeämpää kuin päämäärä.