Itsetunto

30.08.2022

Usein kuuluu puhuttavan, että pitää olla hyvä itsetunto. Huono itsetunto on pahasta. Jos on huono itsetunto niin sitä pitää kuulemma parantaa, koska muuten jää ainaiseksi luuseriksi. Olen yrittänyt kysellä miten itsetuntoa parannetaan, mutten ole saanut nettitietäjiltä siihen vastausta.

Mikä sitten on itsetunto? Se on itsevarmuutta sitä, että luottaa itseensä. Tietää millainen on ja mitä osaa. On tyytyväinen itseensä sellaisena kuin on. Kuten moni muukin ihmisiin liittyvä ominaisuus tämäkin on moniuloitteinen kokonaisuus. Ei siis ole vain joko hyvä itsetunto tai huono itsetunto. Ääripäiden väliin mahtuu paljon variaatioita. Nykyään itsetunto ongelmista puhuttaessa puhutaan liian usein ulkonäöstä. Se on kuitenkin vain yksi osa ihmisen persoonaa ja ominaisuuksia. Meillä jokaisella on taitoja ja tietoja sekä loistavia luonteenpiirteitä, joista olla ylpeä, joiden ansiosta voi helposti nostaa itsetuntoaan ja itsearvostustaan.

Tämä aihe on pohdituttanut minua jo pitkään. Yllättäen näin naisille yleisestä syystä, ulkonäöstä. Olen törmännyt niin usein siihen lausahdukseen, että "sulla on huono itsetunto, pitäiskö vähän parantaa sitä", kun olen surrut ulkonäköäni ja iän tuomia muutoksia siihen. Mietin että enhän minä ole pelkästään ulkonäköni. Olen älykäs, hauska, rohkea, tarvittaessa ahkera, loistava työssäni, osaan kirjoittaa, minulla on loistava mielikuvitus, keksin ratkaisuja ongelmiin tuosta vain. Olen liikunnallinen ja minulla on toimiva sekä kaunis vartalo, ajattelen ihmisistä aina ensimmäisenä hyvää, haluan auttaa ihmisiä kaikessa missä voin. Minulla on paljon syytä olla tyytyväinen itseeni. Se, että suren kasvojeni piirteitä ja epäsymmetriaa on vain hyttysen pieru koko itsetunnossa. Joku toinen on kaunis, minä olen älykäs ja hauska. Minulle on sanottu suoraan, ettei kannata vertailla itseään oikeasti kauniisiin naisiin, niin yritän noudattaa tätä ohjetta. Helppoa se ei kaikin ajoin ole, mutta yitän kuitenkin. Minua on helppo loukata arvostelemalla ulkonäköäni, mutta ei se vie pohjaa kaikelta itsetunnolta. En edes tiedä miksi annan itse niin paljon painoarvoa ulkonäölleni, koska ei minua muiden ihmisten ulkonäkö kiinnosta. Minusta kaikki ovat ihania omina itseinään. Tähänkin kirjoitukseen tuli ihan liian paljon ulkonäköpohdintaa, joten aika siirtyä eteenpäin

Mieti itsestäsi piirteitä, joihin olet tyytyväinen. Ei tarvitse olla parempi kuin muut, vaan pelkästään itse niihin tyytyväinen. Itsetunto ei voi olla sidottu ulkoisiin ominaisuuksiin vaikka niihinkin saa ja täytyy olla tyytyväinen, kuten minä olen tyytyväinen taipuisaan ja vahvaan vartalooni. Löydä itsestäsi luonteenpiirteitä, jotka tekevät sinusta sinut. Oletko iloinen, sinnikäs, pohdiskeleva, rauhallinen, nopea, diplomaattinen, avulias, tarkka, nopea oppimaan vai jotain ihan muuta. Pääasia että olet itse ylpeä taidoistasi, tiedoistasi ja luonteestasi. Sinä olet ihan paras. Eikä itsetuntoa voi eikä kannata sitoa yhteen ominaisuuteen. Parasta itsetunnon kasvatusta on kun oppii uutta ja tekee itse uusia asioita. Kuten minä olen tällä hetkellä todella innoissani tulevasta verkkokurssista ja kaikesta mitä olen oppinut sitä tehdessäni. Tämä on buustannut itsetuntoa taas pykälää korkeammalle.

Itsetuntoon vaikttaa myös resilienssi eli se miten palautuu kuormittavista tilanteista. Jokaiselle tulee eteen vastoinkäymisiä ja ongelmia, mutta jokainen selätetty ongelma lisää ihmisen resilienssiä ja luottamusta itseen ja omaan selviämiseen. Ajattele mitä kaikkea on tapahtunut elämässäsi tähän mennessä ja mitä kaikkea on vielä tulossa. Miten paljon on muuttunut vuodessa, viidessä vuodessa, kymmenessä vuodessa! Kannattaa hypätä mukaan elämänvirtaan ja lähteä seikkailuun. Nyt ensimmäiseksi tietenkin yrittäjäksi ja onnistujaksi. Luota itseesi, se kannattaa