Elämäntapa muutos vai elämänasennemuutos

15.06.2023

On vierähtänyt liian pitkä aika edellisestä kirjoituksesta. Yhtenä syynä on joka keväinen opiskeluinnostukseni. Olen huhtikuun lopun jälkeen opiskellut avoimeen amk:hon 19 opintopistettä ja avoimeen yliopistoon 6 opintopistettä, vielä jatkuu mutta ehdin sentään taas paneutua hyvinvointiin ja elämäntapoihin.

Hyvinvointivalmennus keskittyy usein elämäntapamuutokseen, joka ehkä liian usein typistyy pelkästään ravintoon ja liikuntaan. Elämäntapaan kun mielestäni kuuluu paljon muutakin kuin syöminen ja liikkuminen.mnu elämäntapaani kuuluu yrittäjyys ja eläimet. Haluan olla oman elämäni ohjaksissa, päättää itse. Rakastan vapautta olla oma itseni, rakastan vapautta tehdä mitä ikinä haluankaan silloin kuin haluan. Vapauden vastinparina on tietenkin vastuu. Olen itse vastuussa tekemistäni päätöksistä ja tekemisistäni. Joskus seuraukset ovat huonoja, mutta onneksi useimmiten hyviä. Yrittäjänä sitä on tottunut siihen että elää yhteiskunnan tukiverkojen ulkopuolella, joten on pakkokin oppia huolehtimaan itse asioistaan. Jos sairastun, niin saan toki kelan sairaspäivärahaa, mutta samalta ajalta minun on silti maksettava kaikki yrityksen kulut mukaan lukien YEL-maksu ja jos olen sairaana ei yritykselläni ole toimialasta johtuen tuloja. Jos työni vähenisivät, niin saadakseni työttömysturvaa on minun lopetettava yritykseni. Mutta kun tiedän nämä, niin osaan varautua niihin ja hyväksyä nämä asiat sellaisena kui ne ovat. Olen valinnut yrittäjyyden hyvine ja huonoine puolineen. Huono puoli on että olen yrittäjänä aivan yksin, mutta hyvä puoli on että olen yrittäjänä aivan yksin ja saan tehdä mitä haluan.

Koska oma asenteeni on ratakaisukeskeinen, mietin aina miten haasteet ratkaistaan ja mihin suuntaan ja miten jatketaan tulevaisuudessa, niin minun on vaikea asettua niiden ihmisten saapaisiin jotka odottavat että muut tekevät kaiken heidän puolestaan, kun he vain istuvat takapuolellaan katsomassa.

Nyt tämä kirjoitus lähti taas ihan eri suuntaan kuin oli tarkoitus. Haluan auttaa ihmisiä löytämään elämään intohimon ja sen tunteen että he ovat itse elämänsä ohjaksissa, että omilla valinnoilla ja tekemisillä voi vaikuttaa omaan elämään. Oli kyseessä liikunnan lisääminen tai talouden parantaminen, uusien ihmisten tapaaminen tai terveellisten elämäntapojen opettelu. Nämä kaikki vaativat asennemuutosta passiivisesta odottajasta aktiiviseksi toimijaksi. Sen sijaan että murehtii, että miksi kukaan ei tule tekemään puolestani asioita, päättääkin tehdä asialle itse jotain. Päätöksen jälkeen pyytää apua, mutta muistaa että kaikki lähtee itsestä. Omaa elämää pitää elää itse, olla itse vastuussa tekemisistään ja nauttia vapaudesta tuulen hulmuttaessa hiuksia